torsdag 21 februari 2013

Shamaran produktion höjs! (:

STOCKHOLM (Direkt) Shamaran spår att produktionsstarten från Atrush-fältet i irakiska Kurdistan kan nå upp till 30.000 fat per dag och att den tar sin början under nästa år.
Det säger Shamarans vd Pradeep Kabra i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt mot bakgrund av att fältet fått en ny operatör i form av Abu Dhabi-kontrollerade Taqa.
"Nu när Taqa har kommit in tittar vi på att göra saker och ting lite annorlunda. Vi tittar på en större produktionsfacilitet på upp till 30.000 fat per dag. Och produktionsstart bedöms ske under 2014. Vi kommer sannolikt att ha 2-3 brunnar kopplade till den produktionen. Sen när vi fortsätter att borra fler brunnar kan vi koppla på dem till vår produktionsfacilitet stegvis", säger vd.
Han fortsätter:
"Detta försenar vår produktionsstart något men det gör samtidigt att vi kan höja nivån på startproduktionen rejält från tidigare 3.000-5.000 fat per dag".
Hur stor kan hela Atrush-fältets maxproduktion bli?
"Jag kan inte ge några siffror i det här skedet men det väntas att produktionen från fältet kommer att bli mycket betydande", säger vd.
Vad gäller fältets tredje brunn, Atrush-3, påbörjas borrningen i mars.
"Den skulle ha börjat borras i januari men vi har haft mycket snö och regn som försenat oss lite så vi bedömer att borrningen börjar i mars", kommenterar vd.
Under 2013 bedömer Pradeep Kabra att bolaget kommer att borra tre brunnar.
"Ja, vi planerar att borra Atrush-3, 4 och 5 i år. Där Atrush-4 bedöms borras under sommaren medan Atrush-5 sker under hösten", säger vd som påpekar att produktionen per brunn bör kunna vara runt 10.000 fat per dag.
Han upprepar vidare att prospekteringsbolaget alltjämt siktar på att borra upp till totalt 20 brunnar som del i det totala fältutbyggnadsprogrammet.
Förvärvsmässigt tittar Shamaran på möjligheter i Mellanöstern och Nordafrika, dock inte i Kurdistan.
Vd medger att bolaget kan vara i behov att ta in nya pengar för att finansiera borrningsprogrammet 2014. Dock utan att vilja avslöja om bolaget föredrar lån framför riktad emission.
"Båda vägarna är möjliga", säger han.
Shamaran är för närvarande inte intresserat av att sälja sin andel i Atrush-fältet, låter vd förstå.
"Vi betraktar fältet som en väldigt betydelseful tillgång och för närvarande bör fältets värde stiga och vi ser ingen anledning att sälja vår andel just nu", säger han.
Shamaran kontrollerar runt 27 procent av Atrush-fältet, där Taqa alltså är nybliven operatör med en andel om cirka 53 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar